Ken de achtergrond van koffie

0
193

Een kopje koffie om de dag mee op te starten is voor veel volwassenen onmisbaar. Het is onderdeel geworden van de dagelijkse routine en geeft je een extra boost om de dag vol goede moed te beginnen. Zowel thuis als op kantoor zullen vlagen van een warm, vers gezet kopje koffie ’s ochtends door de ruimte gaan. Of we er nu echt iets van voelen of dat het meer een gewoonte is geworden zal voor veel mensen niet eens uitmaken. Want hoe dan ook, het dagelijkse kopje koffie blijft voor velen wel een echte must. Ben jij benieuwd naar de achtergrond van dit overheerlijke warme drankje en de volgende keer bij het koffiezetapparaat indruk maken op je collega’s, dan doe je in dit blog alle informatie op die je nodig hebt.

 

Oorsprong en verspreiding

Wist je dat koffie oorspronkelijk uit Ethiopië komt? Of tenminste, het gebied wat nu Ethiopië is. Daar groeide de koffieplant, de Coffea Arabica, in het tropisch regenwoud, waar de koffieboon eerst als medicijn werd gebruikt. De Arabieren brachten de koffieplant over naar Jemen en in de tijdperk van de VOC werd de monopolie op koffie doorbroken. De koffieplant werd verspreid naar diverse Europese kolonies en Midden- en Zuid-Amerika. In de tussentijd werden wel meer dan honderd koffiesoorten ontdekt, maar de meesten bleken niet geschikt voor consumptie. In Nederland werd koffie vanaf het jaar 1750 volksdrank nummer één.

 

Productie

Je zult je wellicht afvragen hoe jouw favoriete drankje nu wordt gemaakt vanuit zo’n boon. Wanneer de koffiebonen van de plant worden geplukt, hebben deze nog zo’n acht maanden nodig om te rijpen. Ze verkleuren dan van groen naar rood. Vervolgens worden de bonen in water gedaan, waarna de onrijpe bonen er tussenuit worden gehaald. Daarna wordt het vruchtvlees verwijderd en worden de bonen in de zon gedroogd. De bonen worden iedere paar uur omgeroerd, waarbij het belangrijk is dat ze niet te droog worden. Nadat de bonen zijn goedgekeurd worden ze gebrand. Met een beetje olie worden ze in een speciale oven geroosterd totdat ze de juiste geur krijgen.

 

Koffiesoorten

Wanneer je zelf koffie begint te drinken zul je al snel merken dat er veel verschillende varianten zijn waar je uit kunt kiezen. De lekkerste koffie maak je met verse koffiebonen, zoals segafredo bonen, voor de meest optimale smaak. Maar je kunt ook gemalen koffie, koffiepakketten, koffiecups of juist ongebrande bonen kopen. Daarnaast kun je in elke willekeurige horecazaak verschillende soorten kopjes koffie bestellen, van een sterke espresso tot de esthetische latte macchiato met laagjes van verwarmde melk, espresso en melkschuim. Na het uitproberen van verschillende varianten zul je vanzelf ontdekken welke soort jij het lekkerst vindt. Maar eigenlijk zijn ze allemaal overheerlijk.

Vorig artikelWaarom een gezond gazon zo belangrijk is
Volgend artikelICT Detachering in het Moderne Bedrijfsleven: Hoe Flexibele Technologische Talenten Bedrijven Transformeren