Whey isolaat vs whey protein: de verschillen op een rij

0
345

Eiwitsupplementen zijn de laatste jaren steeds populairder geworden, vooral onder sporters en fitnessliefhebbers. Een van de populairste soorten eiwitsupplementen is wei-eiwit. Binnen de categorie wei-eiwit zijn er echter twee hoofdsoorten: wei-isolaat (whey isolaat ) en wei-eiwitconcentraat (whey protein). Hoewel beide soorten afkomstig zijn van dezelfde bron, zijn er belangrijke verschillen. In deze blogpost gaan we dieper in op de belangrijkste verschillen tussen wei-isolaat en wei-eiwitconcentraat.

Wat is wei-eiwit?

Wei-eiwit is een soort eiwit dat afkomstig is van melk. Het is een compleet eiwit, wat betekent dat het alle negen essentiële aminozuren bevat die het lichaam niet zelf kan produceren. Wei-eiwit is een populaire keuze onder sporters en fitnessliefhebbers omdat het snel door het lichaam wordt opgenomen, waardoor het een uitstekende optie is voor herstel na de training.

Wat is wei-eiwitconcentraat?

Wei-eiwitconcentraat is een type wei-eiwit dat een minimale bewerking heeft ondergaan. Het bevat meestal 30% tot 80% eiwit, terwijl het resterende percentage bestaat uit vet, lactose en mineralen. Wei-eiwitconcentraat is het meest voorkomende type wei-eiwit en is vaak de meest betaalbare optie.

Wat is wei-eiwitisolaat?

Wei-eiwit isolaat, aan de andere kant, is een type wei-eiwit dat een extra bewerking heeft ondergaan om het grootste deel van het vet, de lactose en de mineralen te verwijderen. Dit resulteert in een product dat voor meer dan 90% uit eiwit bestaat. Wei-eiwit isolaat is meestal duurder dan wei-eiwit concentraat vanwege de extra bewerking die het ondergaat.

Verschillen in eiwitgehalte

Het belangrijkste verschil tussen wei-eiwitisolaat en wei-eiwitconcentraat is het eiwitgehalte. Zoals eerder vermeld is weiproteïne isolaat meer dan 90% eiwit, terwijl weiproteïne concentraat meestal tussen 30% en 80% eiwit bevat. Dit betekent dat wei-eiwitisolaat een hogere concentratie eiwit per portie bevat dan wei-eiwitconcentraat.

Verschillen in koolhydraat- en vetgehalte

Wei-eiwitconcentraat bevat verschillende hoeveelheden koolhydraten en vet, afhankelijk van het merk en de kwaliteit van het product. Sommige wei-eiwitconcentraten kunnen veel lactose bevatten, wat bij sommige mensen spijsverteringsproblemen kan veroorzaken. Aan de andere kant is bij wei-eiwit isolaat de meeste lactose en vet verwijderd, wat resulteert in een product dat vrijwel lactosevrij en vetarm is.

Prijsverschillen

Wei-eiwit isolaat is doorgaans duurder dan wei-eiwit concentraat, vanwege de extra bewerking die het ondergaat. Wei-eiwit isolaat is een zuiverdere vorm van wei-eiwit, met een hogere eiwitconcentratie per portie. Daarom, als je je eiwitinname wilt verhogen zonder extra vet en koolhydraten te consumeren, kan wei-eiwit isolaat een betere optie voor je zijn.

Welke van de twee moet je kiezen?

Bij de keuze tussen wei-eiwit isolaat en wei-eiwit concentraat komt het uiteindelijk neer op jouw individuele behoeften en doelen. Als je op zoek bent naar een meer betaalbare optie en het niet erg vindt om een kleine hoeveelheid vet en lactose te consumeren, dan kan wei-eiwit concentraat de juiste keuze voor je zijn. Als je echter op zoek bent naar een zuiverdere vorm van eiwit die vrijwel lactosevrij en vetarm is, dan is wei-eiwit isolaat wellicht de betere optie. Wei-eiwit isolaat en wei-eiwit concentraat zijn beide uitstekende eiwitbronnen die u kunnen helpen jouw fitnessdoelen te bereiken. Door de verschillen tussen de twee te begrijpen, kan je een weloverwogen beslissing nemen en het product kiezen dat het beste past bij jouw individuele behoeften en doelen.

Vorig artikelDe nieuwste trends in Diadora herensneakers: stijlvol en comfortabel!
Volgend artikelEen haartransplantatie ondergaan in Turkije